Dieta zielona - oczyszczająca organizm z toksyn. Zasady diety zielonej

/

Naturalne oczyszczenie

Dieta zielona to oczyszczająca nasz organizm z toksyn. Zielone warzywa, owoce, zioła na których będzie oparta dieta są źródłem chlorofilu, który będzie regulował proces oczyszczenia organizmu. Dodatkowo wpływa na regulowanie metabolizmu i skutkiem ubocznym stosowania diety będzie mniejsza waga, warto sprawdzić na czym to w ogóle polega i jakie są efekty.

Dieta zielona to oczyszczająca dieta, w której będą przede wszystkim zielone owoce, warzywa oraz liczne zioła. Tak samo jak inne warzywa i owoce są one bogate w witaminy i składniki mineralne oraz antyoksydanty. Wyróżnia je zawartość chlorofilu a więc zielonego barwnika o zdrowotnym działaniu.

Chlorofil przede wszystkim będzie wspomagał proces oczyszczenia organizmu ponieważ będzie działał w formie wiązania i wydalania toksyn czego efektem będzie między innymi popraw a wyglądu skóry. Neutralizacja nieprzyjemnego zapachu potu oraz zapachu z ust a także wzmocnienie odporności organizmu. Można liczyć na poprawę metabolizmu a także minimalizowanie objawów przemęczenia. Dodatkowo chlorofil wspomaga również pracę układu krwionośnego, pokarmowego i chroni przed wolnymi rodnikami.

Najlepszym źródłem zawsze będą świeże, zielone warzywa liściaste takie jak botwina, kapusta, szpinak, mięta czy natka pietruszki. Z owoców najwięcej chlorofilu jest w jabłkach i agreście.

Zdrowa dieta oczyszczająca

Dieta zielona - zasady

Dieta zielona nie zakłada ograniczeń kalorycznych i będzie dostarczać do organizmu wszelkie cenne składniki odżywcze w dobrych proporcjach, dlatego można ją stosować nawet przez 2-3 miesiące. To optymalny czas na oczyszczenie naszego organizmu z toksyn. Podstawową zasadą będzie ułożenie jadłospisu w taki sposób, by w 2-3 daniach były zielone składniki.

Ważne będzie również uzupełnienie swojej diety o odpowiednią ilość wody, dodatkowo biała herbata i świeże soki z warzyw z dodatkiem owoców. Zawsze zielone składniki najlepiej będzie spożywać surowe. Dotyczy to warzyw, ponieważ one po obróbce będą tracić swoje cenne składniki odżywcze. Należy pamiętać, że witaminy są rzeczywiście bardzo delikatne i łatwo je zniszczyć. oczywiście przed przygotowaniem należy również wszystkie składniki dokładnie umyć i dopiero można rozpocząć przygotować z nich napoje czy koktajle.