CHLOROFIL WŁAŚCIWOŚCI I EFEKT NA ZDROWIE

/

Zielona krew roślin

Pewnie większości z nas chlorofil kojarzy się z lekcją biologii i nauką schematu pokazującego fotosyntezę, ale czas już to zmienić. Tak naprawdę to bardzo cenny składnik, który bierze udział w wytwarzaniu energii i ma nam wiele do zaoferowania. Okazuje się bowiem, że nie tylko rośliny, ale także ludzie potrzebują go do swojego życia. Warto go spożywać i tym samym cieszyć się zdrowiem oraz jego doskonałymi właściwościami profilaktycznymi i leczniczymi.

Dlaczego będziemy go potrzebować?

Większość z nas uwielbia spędzać czas na słońcu, jednak większa część roku będzie nam go brakować. Nawet mimo tego, że są również tego skutki uboczne to i tak słonce przynosi nam ukojenie, poprawia nastrój i nadaje skórze rumieńca. Chlorofil bierze udział w wielu różnych procesach chemicznych, które zachodzą w naszym organizmie, jest obecny w organizmach roślin od samego początku. Jego źródłem dla nas będą zielone rośliny. Budową przypomina on hemoglobinę i różni się z nią tylko jedną cząsteczką. Zaleca się go przede wszystkim osobom, które mają niedobór słońca i tym samym pojawia się u nich przemęczenie i stres.

Jedz zielone rośliny

Chlorofil, który znajduje się w roślinach pochłaniać będzie dwutlenek węgla i łapie światło, które zamienia potem w energię. W procesie fotosyntezy powstają węglowodany, a więc cukry roślinne, a obok nich gromadzone są także witaminy, enzymy, minerały białka czy tłuszcze. Chlorofil bierze udział w całym procesie i tak samo przedostaje się do ludzkiego organizmu. Znajdzie się w roślinach zielonych, które oprócz bogactwa składników odżywczych charakteryzują się także zasadowym odczynem, który sprzyja naszemu zdrowiu. Zasadowe pH naszego ciała będzie decydować o ogólnym zdrowiu i sprawności.

Sposób na przemęczenie i stres

Dieta większości z nas jest oparta na pożywieniu kwaśnym, które spowalniać będzie procesy metaboliczne, czy zwiększać może również podatność na rozwój choroby. Najlepszymi źródłami chlorofilu będą zielone części porów, naci pietruszki, selera czy ogórek. Można mówić o takich elementach jak liście młodych buraków, koparek, brokuły, liście kalafiora, liście rzepy, liście kalarepy, liście rzodkiewek, jarmuż, szpinak, liście kapusty włoskiej, pekińskiej, rzeżucha, mniszek lekarski, pokrzywa. babka i inne zioła, lucerna, trawy pszeniczne i jęczmienne. Najlepiej spożywać go w formie koktajli i soków na świeżo. W taki sposób oczyścimy skutecznie swój organizm.