Jak chlorofil działa na nasz organizm?

/

Ostatnie lata to czas ogromnego zainteresowania chlorofilem, któremu przypisuje się zróżnicowane, często naprawdę zaskakujące właściwości. Najczęściej możemy usłyszeć o tym, że zmniejsza proces wytwarzania wolnych rodników, ma działanie przeciwzapalne, kontroluje nasz apetyt i stanowi ochronę dla naszego DNA, bywa jednak i tak, że chlorofilowi przypisuje się możliwość zapobiegania chorobom nowotworowym.

Ten związek chemiczny odznacza się przede wszystkim tym, że rośliny posiadają charakterystyczny zielony kolor. Wiemy również, że to właśnie on pozwala na przeprowadzenie procesu fotosyntezy. Można go znaleźć we wszystkich roślinach, choć w największej ilości występuje w tych, dla których charakterystyczne są zielone liście. Możemy na niego liczyć między innymi sięgając po groszek, szparagi oraz brokuły, choć chlorofil pojawia się też w cukinii, brukselce i ogórku.

Charakterystyka chlorofilu

Mówiąc o chlorofilu warto odróżniać go od chlorofiliny. Ta powstaje w laboratoriach i jest substancją półsyntetyczną. Może być stosowana jako suplement diety, gdy okazuje się, że nasz organizm wymaga szybszej i nieco bardziej radykalnej pomocy. Badania naukowe potwierdzają, że osoby przypisujące chlorofilowi działanie antyrakowe wcale nie muszą być w błędzie. Dzieje się tak dlatego, że substancja ta wykazuje się zdolnością do wiązania substancji rakotwórczych, a tym samym również sprawiać, że niższy będzie stopień ich wchłaniania w jelitach.

Właściwości chlorofilu

Szkodliwe substancje nie wchłaniają się do krwi z tak duża intensywnością, jak początkowo miało to miejsce, a tym samym nie mamy też do czynienia z procesem niszczenia tkanej. Naukowcy koncentrowali się między innymi na aflatoksynie, która jest wytwarzana przez pleśń i może być wytwarzana przez produkty spożywcze, które zostały poddane działaniu wilgoci. Została ona uznana za substancję potencjalnie rakotwórczą, pojawia się jednak na tyle często, że nie jesteśmy w stanie ustrzec się przed nią w pełni. Naukowcy wskazali jednak nie tylko na pozytywne działanie chlorofilu w tym kontekście, ale i na krzepiące właściwości chlorofiliny.

Chlorofil kontra rak

Coraz częściej mówi się też o tym, że chlorofil może zmniejszać prawdopodobieństwo pojawienia się raka okrężnicy i wątroby, choć jak dotąd badania prowadzono przede wszystkim na zwierzętach. Chlorofil skutecznie wiąże substancje rakotwórcze, może jednak przyczyniać się również do zwiększania stężenia tak zwanych enzymów II fazy biotransformacji. To właśnie one są nieocenione wtedy, gdy organizm pozbywa się substancji potencjalnie szkodliwych dla niego, a chlorofil sprawia, że ich działanie jest jeszcze skuteczniejsze.