Chlorofil – fenomen zdrowia I

/

Przebywanie na słońcu jest dla nas bardzo przyjemne i nie jest to przypadek, ponieważ energia słoneczna jest dla nas bardzo korzystna. Nie zawsze możemy jednak mieć do niej dostęp. Na szczęście świetną alternatywą dla niej jest tak zwane upłynnione słońce czyli chlorofil.

Chlorofil

Rola chlorofilu w naturze jest niesamowicie istotna i jest przekładana także na nasz organizm. Bez niego nie może powstać życie, a kiedy trafia do naszego organizmu, życie jest przez niego stymulowane. Najlepsze są koktajle o oliwkowym zabarwieniu. Dzięki nim można nawet uzyskać piękny oliwkowy odcień skóry. Duża ilość spożytego chlorofilu jest jak dzień na plaży w słońcu. Warto podkreślać, że chlorofil w naszym organizmie zachowuje się niemal jak hemoglobina. Potrafi przenosić tlen, dziki czemu skutecznie oczyszcza krew i wszystkie narządy wewnętrzne zwalczając chorobotwórcze drobnoustroje, ty nawet komórki rakowe.

Spożywanie chlorofilu

Chlorofil powinny spożywać przede wszystkim osoby mające mały dostęp do światła dziennego, takie jak pracownicy biurowi. Chlorofil jest w stanie pomagać osobom zestresowanym i przemęczonym, a każdy, kto tylko sięgnie po produkty bogate w chlorofil, będzie mógł liczyć na poważne odkwaszenie organizmu. Chlorofil jest bowiem najbardziej zasadowym pokarmem, na jaki możemy liczyć.

Działanie chlorofilu

Działanie chlorofilu w przyrodzie jest wręcz magiczne, ponieważ jest to jedyna substancja, która jest w stanie przyjmować promienie słoneczne i wykorzystywać je do niesamowicie złożonego procesu polegającego na pochłanianiu dwutlenku węgla z powietrza i łączenia go z wcześniej rozbitymi cząsteczkami wody.

Źródło energii

Takie Kołacznie tlenu, wodoru i węgla daje najbardziej podstawowe cząsteczki życia organicznego, chociaż na tym etapie jest to tylko energia dla życia, węglowodany. Węglowodory, czyli cukry, gromadzą się potem z wszystkimi innymi ważnymi dla życia substancjami i czekają w korzeniach lub owocach roślin na nas.

Podobieństwo chlorofilu do naszej hemoglobiny jest niesamowite. Są one niemal identyczne, chociaż w kluczowym miejscu hemoglobiny znajdziemy atom żelaza, a w analogicznym miejscu chlorofilu jest atom magnezu. Chociaż w samym chlorofilu żelaza nie ma, 100 gram zielonych części roślin daje nam ponad 1 gram żelaza, więc chlorofil jest idealny do wspierania tworzenia się krwi.