Płynny chlorofil. Właściwości, występowanie, preparaty - część pierwsza

/

Chlorofil – właściwości

Chyba już większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że powinno się od najmłodszych lat regularnie spożywać zielone warzywa. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy z tego jak bardzo ważne to będzie. Spożywają chlorofil możemy chronić swój organizm przed działaniem wolnych rodników, które powodują, że na poziomie komórkowym naszego organizmu dzieje się poważne spustoszenie. Dodatkowo wnętrze naszego ciała jest maksymalnie dotlenione ze względu na to, że jest duże powiązanie pomiędzy chlorofilem a tlenem.

Można także liczyć na skuteczne odkwaszenie organizmu. Wielką zaletą będzie umiejętność oczyszczania krwi i płynów ustrojowych, toksyczne związki atakują nas praktycznie ze wszystkich stron i dlatego trzeba umieć sobie z nimi skutecznie radzić. Przez chlorofil będzie można je pokonać i będzie można wyregulować pracę układu pokarmowego. Wpływa on na tworzenie symbiotycznej flory jelitowej oaz czuwa nad hodowlą naszych pokarmowych pomocników a także niszczy szkodliwe drobnoustroje.

Skąd więc taka specyfika działania?

Przede wszystkim wynikać będzie z tego, że większość bakterii nie może się rozwijać w środowisku, gdzie jest dużo tlenu. Potrzebują innego środowiska a właśnie chlorofil sprawi, że to środowisko będzie tlenowe a więc dla nich niekorzystne i bakterie nie będą się tam rozwijały. Tak jak wspominaliśmy chlorofil będzie się wiązał z tlenem i przenosi go w naszych komórkach podobnie do hemoglobiny a wiec można powiedzieć, że tam, gdzie ten chlorofil się pojawi nie będzie chorób bakteryjnych. Jego rola nie będzie się jednak do tego ograniczać. Badania pokazują nam bowiem, że radzi sobie także z nowotworami.

Walka ze zdrowiem

Może skutecznie hamować rozwój guzów i chroni nasze DNA przed zmianami, ponieważ unieszkodliwa wiele związków kancerogennych oraz mutagennych. Dodatkowo się go stosuje w leczeniu chorób krwi takich jak anemia czy hemofilia. Zwiększa on poziom krwinek czerwonych i będzie dobrym źródłem żelaza a także wspomaga jego wchłanianie oraz reguluje poziom krzepliwości krwi. Może także odpowiadać za mocniejsze ściany naczyń krwionośnych. Warto również wspominać, że chlorofil to niezastąpiony pomocnik dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ będzie stabilizował poziom cukru we krwi.